Project 1: Reis door de Nacht (werktitel)

Er is veel mooie muziek geschreven over de avond en de nacht en er zijn allerlei thema’s zoals liefdesgenot, liefdesverdriet, mystieke natuurbeleving, kampvuur, avondgebed, slapen of juist niet kunnen slapen etc. die in dit thema passen.
Met deze muziek als vertrekpunt onderzoeken we in dit project een andere, meer vernieuwende manier om koorrepertoire te presenteren. Niet de traditionele en enigszins statische vorm van een concert, maar meer de vorm van een theatrale voorstelling. We doen dat door naast koormuziek ook vocale en instrumentale improvisaties, poëzie en instrumentale muziek in de voorstelling op te nemen. Deze elementen verbinden we op een zodanige wijze met elkaar dat ze samen een collage vormen. Een klankcollage die de luisteraar meeneemt op een reis door de nacht. We gaan die elementen ook in de ruimte ‘zetten’ waardoor de voorstelling zich om het publiek heen afspeelt. Daarmee doorbreken we het frontale karakter van de meeste concerten. Tot slot is, om de verschillende sferen die we in de collage maken theatrale kracht bij te zetten is, het inzetten van lichttechniek natuurlijk onontbeerlijk.
Met al deze elementen, die elkaar versterken, willen we het publiek een bijzondere en onvergetelijke beleving bieden.
Aan dit project werken we op dit moment. De voorstelling is op 18 maart 2023 in Beusichem.

Project 2: Die schöne Müllerin

De liederencyclus Die schöne Müllerin van Franz Schubert is een klassieker uit het liedrepertoire. De cyclus vertelt in 20 liederen over de verliefdheid van de molenaarsknecht voor de molenaarsdochter, die haar liefde helaas aan de jager schenkt.
In 2015 maakte toenmalig dirigent Hein Franssen een bewerking van deze cyclus voor bariton, kamerkoor, kinderkoor en 2 gitaren. De toevoeging van het koor, dat in dialoog gaat met de solist, geeft deze klassieker van het liedrepertoire een heel nieuwe dramatische dimensie. Het koor geeft commentaar en reflecteert op de beleving van de solist, die daardoor nog nadrukkelijker in de rol van wanhopig verliefde molenaarsknecht komt. In het arrangement is er ook een bescheiden rol voor een kinderkoor, dat acteert op momenten dat de tekst naar de kindertijd verwijst.
In 2023 gaan we dit project hernemen met de Culemborgse bariton Bas Kuilenburg. Uitvoering van dit project is voorzien voor oktober 2023 met mogelijk een preview in het Festival Lied aan de Lek in mei 2023.

Heb je interesse in ons koor? Neem dan contact op via E-mail: info@culemborgskamerkoor.nl